מסך עם ערך מוסף: כך תנצלו את זמן המסך של הילדים לבניית עתידם בעולם ההייטק

במציאות שבה אנו מוצאים את עצמנו מתעמתים עם הילדים ללא הצלחה על זמן הבילוי מול המסכים, יש מי שמציע פתרונות ריאליים ומבקש מההורים להכיר בערכו של המסך לרכישת מקצוע לחיים - כבר כשהם בגילאי 11. הכירו את מכללת פרוגיקס לנוער שהכשירה אלפי ילדים למקצועות ההייטק

(שנה גודל)
מכללת הייטק ילדים
על פי איגוד האינטרנט הישראלי, 49% מהילדים מעבירים בין 5 ל-8 שעות כל יום מול המסכים

בואו נדבר על הפיל שבחדר. או ליתר דיוק, הפיל שבחדר הילדים: המסכים. מי מאיתנו לא חווה את התסכול מהזמן שמעבירים הילדים מול הטלפון, האייפד, קונסולת המחשב. בעצם, כל מה שכולל בתוכו מסך ויישומים שמעודדים שריפת זמן. זמן יקר.

ואם חשבתם שאתם לבד - מסתבר שלא. מחקרים מצביעים על תופעה כואבת שרק מתרחבת עם השנים. על פי סקר איגוד האינטרנט הישראלי לשנת 2022, 49% מהילדים (גילאי 13-16) מעבירים בין 5 ל-8 שעות כל יום מול המסכים.

ומילא אם זמן השימוש בטלפון היה מנוצל לדברים חשובים – אבל לפי הסקר הוא ממש לא: ״למעלה מ-70% מהילדים מנצלים את הטלפון לגלישה בטיקטוק, באינסטגרם ולמשחקי גיימינג״.

והפתרונות? הם לא ממש באופק. ולא, אנחנו כבר לא מדברים על שיחות, תמריצים, עונשים. הם, לא רק שלא מועילים, הם גם מזיקים לקשר שלנו עם הילדים ומעודדים את הילדים להיות יותר מול המסך כשאנחנו לא רואים. איך אנחנו יודעים? כי לפי אותו סקר רוב ההורים (53%) מעריכים שהילדים מבלים מול המסכים פחות מ-4 שעות בזמן שהמציאות ממש לא כך.

מציאות כזו מובילה אותנו למסקנה אחת - אם אי אפשר להוציא את המסך מהילדים, בואו נמקסם את התועלת ממנו. כן כן, המסך הוא לא הבעיה - הוא הפתרון. מעניין אתכם? הישארו איתנו, מיד נסביר.

דור העתיד מתכנת את העתיד

בשנים האחרונות, ובפרט ממשבר הקורונה שהגביר את זמן המסך בקרב ילדים, החלו הורים רבים להבין שהמסכים הם לא האויב, הם הדרך שבאמצעותה ילדיהם יכולים ללמוד, להתפתח, לבנות עתיד. אחד מאותם האפיקים הבולטים שתפסו תאוצה חזקה הוא לימוד מקצועות ההייטק לבני נוער, שמעבר ליתרונות הרבים שהוא מקנה לנוער הוא משקף את מה שקוראים לו היום "מקצוע לחיים". מקצועות הייטק למיניהם משרתים כל חברה, כל סקטור, כל בן אנוש. בבנקאות, בביטחון, בתעשייה, ברפואה. קשה לדמיין איפה ההייטק לא נדרש.

ומסתבר שזה לא חלום באספמיה. הורים רבים תרים אחר קורסים ברמה גבוהה, ומגמות עם תכנים מעשירים וחינוכיים של מחשוב ותכנות מתמלאים במהירות עוד הרבה לפני המועד האחרון לרישום. אחד ממוסדות החינוך היוקרתיים והמובילים בישראל הוא "פרוגיקס - מכללת הייטק לנוער", שהוקמה לפני למעלה מעשור ומוציאה תחת ידיה מדי שנה מעל 2,000 (!) בוגרים החתומים על מאות פיתוחים מבריקים והשתלבו בענף ההייטק.

היתרון הבולט של פרוגיקס הוא בעובדה שמדובר בבית תוכנה המספק שירותי פיתוח לעשרות חברות מובילות במשק הישראלי בכלל הסקטורים, בהן בנקים (הפועלים, מזרחי טפחות), חברות ביטוח (הראל, הפניקס), הייטק (microsoft, amdocs), משרדי ממשלה (משרד הבריאות, ביטוח לאומי) ועוד ועוד. ליתרון זה רווח כפול: לצד הניסיון הרב שרכשה פרוגיקס כחברה, המוניטין שצברה מסייע לבוגריה בהשמה.

פרוגיקס לנוער
טקס חלוקת התעודות לתלמידי המכללה, 2022

מרכז ההכשרות של פרוגיקס מאפשר לתלמידים צעירים ובוגרים ליהנות מהכשרה במקצועות המחשב וההייטק המבוקשים ביותר, במתכונת שתואמת את צורכי השוק העכשווי. מדובר בהכשרה היחידה בישראל שמתבצעת במסגרת של בית תוכנה ותיק ומוכר, עם ניסיון בשטח ומה שנקרא "קבלות" מוכחות.

"לכתוב קוד זה החלק הקל, הכי קשה זה להתמודד מול בעיות"

הלימודים בפרוגיקס נערכים ומוגשים על ידי מיטב המרצים בכל תחום רלוונטי עם תוכנית לימודים החושפת את התלמידים לעולם האמיתי ולעדכונים אקטואליים בתחום שאותו הם לומדים. "אם מדברים על דוגמה שממחישה שזה 'מקצוע לחיים' אי אפשר שלא לדבר על קורס פיתוח משחקים שלנו", אומר אלדד איפרגן, מפתח הדרכה ומורה בכיר במכללה. "בקורס הזה, למשל, התלמידים מבינים איך לתכנן אלגוריתמים באופן שמסייע להם בהמשך כמפתחי ממשקים ופיצ'רים - אבל בעיקר מקנה להם המון ניסיון עם התמודדות בקשיים בתכנות. כי לכתוב קוד הוא החלק הכי קל, הכי קשה זה לפתור ואת זה אנחנו מלמדים", איפרגן מוסיף.

אבל סוד הקסם של פרוגיקס הוא לא רק בחקר פתרון בעיות. "המדריכים אצלנו הם אנשים צעירים, דבר שאנחנו רואים במציאות כמה הוא רלוונטי ועוזר לתלמידים להתחבר אלינו – אני אישית מחובר לתלמידים כאילו הם האחים הקטנים שלי", מדגיש איפרגן.

ליתרון זה משמעות מיידית בחוויית הלמידה, כפי שמספר עומר אביסרור, מורה לסייבר ופייתון. "אנחנו מכירים את נפשות הילדים ויודעים מה מדבר אליהם ביומיום. למשל, אם הילד אוהב כדורסל אז אני אקח מונח כמו לולאה (Loop, טכניקת תכנות המשמשת לבקרת זרימה, א"פ) ואלביש אותו על הכדורסל, כך שהוא יבין את הטכניקה ואת מאחורי הקלעים שלה.

אסתר, בת 11: "אני אהיה יזמת הייטק ומפתחת"

אז אין ספק. כדי להצליח בעולם ההייטק חייבים ללמוד המון, להשקיע בשעות חזרה, להיות עקביים. לא מדובר בנוסחת קסם של זבנג וגמרנו. אבל בפרוגיקס נדמה שהם למדו את השיטה המנצחת להבטיח את עתיד הילדים: 95% מהתלמידים שהחלו בקורסים בשלב א' המשיכו הלאה לרמות הגבוהות יותר. אחד מהם הוא שון סקורי בן ה-17 שסיים קורס פייתון לפני חצי שנה וכיום עובד כעצמאי בבניית אתרים לעסקים קטנים. "בימים אלה סיימתי להקים תוכנת בנקאות, עם דאטה בייס, אפליקציה, אתר - כל מה שצריך. בניתי את זה לעצמי כתחביב רק בשביל להוכיח לעצמי שאני יכול, אבל אולי אמכור אותה לבנק כלשהו בהמשך", הוא אומר בקריצה.

פרוגיקס הייטק
סיור לתלמידות פרוגיקס במטה חברת Taboola

"מה שפרוגיקס נתנו לי ואף אחד אחר לא נתן לי הוא הליווי האישי והתחושה שלמורים אכפת שאני אצליח", מספר סקורי. "המורה שלי נתן המון עזרה וסיוע כך שזה לא ממש הרגיש כמו 'לימוד', זה היה כיף ובאמת לא קשה. הוא יודע איך להסביר דברים ולדבר אתנו בשפה שלנו. גם זה שהכול נעשה באונליין הקל עליי: אתה יכול לקום מתי שאתה רוצה, אין לחץ. הרבה יותר נגיש מאשר ללכת וללמוד בכיתה".

אסתר גיגי בת ה-11, בוגרת שורה של קורסים, בהם JavaScript, סייבר ו-CFF, מוסיפה: "אני בפרוגיקס מכיתה ד', תמיד נמשכתי לטכנולוגיה והייתי אוטודידקטית. כשנרשמתי לחוג נחשפתי לעולם שלם של תכנות ובניית פרויקטים מקצה לקצה. ולא הייתי לבד - תמיד עשינו פרויקטים ביחד עם כל הקבוצה וכל אחד נותן את חלקו במה שהוא מתמחה בו", היא מתארת. "המורים היו ממש קשובים ונחמדים, וגם איך שהם מלמדים עושה את החומר לכל כך ברור ומובן. מאז התקדמתי בלי סוף והיום אני יכולה לומר - כשאהיה גדולה אהיה יזמת ומפתחת, זה ברור לי", היא מסכמת.

לסיכום: אם תמיד חיפשתם דרך לניצול הזמן היקר של הילד כשהוא בשנים הכי יפות של חייו, עכשיו אתם יודעים שהפתרון כאן, מעבר לפינה, והוא טומן בתוכו את עתידו. ההמלצה שלנו – השאירו פרטיכם כאן ויועץ לימודים של פרוגיקס יחזור אליכם לבדיקת התאמה ללא עלות. בהצלחה!

לפרטים על הקורסים ומבדק התאמה

מלאו פרטים ונשמח לחזור אליכם